Понеділок, 23 Листопада, 2020
kontakt@m-p.org.ua

Хто, як не вони?

1

Невтомні могилів-подільські волонтери взялися за ремонт нового авто для потреб фронту. Цього разу їм до рук потрапив OPEL Frontera, за тиждень, як обіцяють, авто повернеться в стрій.
Транспортний засіб неодноразово брав участь у спецопераціях в зоні про- ведення бойових дій, допомагаючи українським захисникам виконувати поставлені завдання. Тепер він потрапив на «технічну реабілітацію» до рук могилів-подільських волонтерів. Чоловіча команда на чолі з Володимиром Чумаком щодень «чаклує» над позашляховиком, який розібрали на запчастини, цілим залишився лише кузов. Почистять, замінять, підрехтують, укріплять – і машинка стане як новенька.
«Наша волонтерська організація «Катарсіс» постійно допомагає українській армії, напрямки допомоги різні. Зараз більше акцентуємо увагу на відновленні техніки, – розповідає Володимир Чумак. – Ми взялися відремонтувати OPEL Fron-tera для 128-ої гірничо-піхотної бригади. Хлопці дуже задоволені були якісним ремонтом попередньої машини, яку ми їм передали, тож знову сподіваються на нас, знаючи, що ми не під-ведемо».
Поперднє авто, яке відремонтували могилівчани, бійці 128-ої назвали з любов’ю «Жужа». Зараз «Жужа» гасає передовою, доправляючи боєприпаси. Воїни знають, що на підмогу «Жужі» скоро прибуде новий позашляховик, і з нетерпінням на нього чекають.

Підтримують волонтерську ініціативу одні й ті ж благодійники, до чого хлопці вже звикли. «Гроші ми не просимо, – каже Володимир Чумак, – а от запчастин потребуємо. Їх ми шукаємо по знайомих, тож будемо раді, якщо відгукнуться й інші, бо це ж важливо!»
Волонтери лагодять авто спільно з демобілізованими бійцями, які, як ніхто, розуміють значення техніки в умовах війни. Робота кипить, кожному є чим зайнятися. В розмові хлопці зізналися, що їх засмучує позиція окремих містян, які не розуміють, для чого вони це роблять. «Ображає, коли питають, навіщо це нам треба, – ділиться демобілізований боєць батальйону «Донбас – Україна» Олександр Сарабун. – Якщо не хочуть допомагати, то нехай такого не кажуть. Там хлопці кладуть свої життя за те, щоби такі, як вони, жили спокійно. Що ці люди доклали до того, аби зупинити агресора? В країні йде війна, і якщо вона не дійшла до твого міста, – заслуга бійців. Особливо прикро це чути таким, як я».

Подібні закиди не впливають на бойовий дух команди волонтерів, вони переконані, що час розкладе все по полицях і ті, які їх не розуміють, колись все ж прозріють. Хлопці знають, що їхня робота потрібна там – на фронті, де ведеться реальна війна і де воюють реальні герої. За тиждень вони доведуть позашляховик до стану повної бойової готовності, обкатають та відправлять бійцям. Відремонтовані машини не ганяють порожняком, тож і OPEL Frontera, як і попередню “Жужу”, запакують найнеобхіднішим.